All fields are required.

Close Appointment form

Bolesti zuba

Zubni karijes

Zubni karijes je najčešće oboljenje zuba i jedno je od najrasprostranjenijih oboljenja kod čoveka. Najveći krivac za njegov nastanak je kiselina koju proizvode bakterije koje se nalaze u dentalnom zubnom plaku. Budući da deluje progresivno i u krajnjem stadijumu dovodi do razaranja zuba, bitno je evidentirati ga u ranoj fazi. Upravo zbog toga, stomatološki tim Fabrike Osmeha posebnu pažnju posvećuje prevenciji i izlečenju karijesa.

Kako nastaje?

Karijes se obično manifestuje u vidu sitne tačke na površini zuba koja se može razviti u veliki kavitet. U 75 odsto slučajeva počinje razgradnjom gleđi i progresivno prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva, dentin i cement. Ova tkiva se demineralizuju i raspadaju stvarajući šupljinu u zubu. Ukoliko se ne leči na vreme, nastaje bol, oštećenje zubnog živca i infekcija okolnih prostora.

Kako se leči?

Terapija započinje odstranjivanjem karijesa tj. razmekšale zubne supstance, sve do zdravog i čvrstog zubnog tkiva. Zatim sledi zaštita adekvatnim podlogama, preko kojih se postavljaju ispuni. Nakon oblikovanja ispuna i usklađivanja zagrižaja, sledi poliranje do glatkoće i sjaja prirodnog zuba.

Zašto baš kod nas?

Kako bi zadržali prirodnu belinu vaših zuba, u Fabrici osmeha koristimo isključivo kompozitne tj. bele plombe visokog kvaliteta. Kompozit odlikuju dobre estetske i funkcionalne karakteristike, a zahvaljujući širokom spektru nijansi boja kompozita, postiže se potpuna prirodnost ispuna. Odlična mehaničko–fizička svojstva, kao što su tvrdoća, otpornost i lakoća oblikovanja, čine ga materijalom izbora i u izradi ispuna prednjih regija usne šupljine.